Яким чином можна отримати трудову книжку від роботодавця?

Яким чином можна отримати трудову книжку від роботодавця?

У зв’язку з воєнними діями на території України та у зв’язку з міграцією населення як внутрішньою так і зовнішньою  у все більшої кількості працюючих постає запитання, як зробити так, щоб трудова книжка була на руках.

Зберігати трудові книжки працівників має підприємство, на якому вони працюють. Обов’язково видавати трудову книжку потрібно  лише у разі, якщо працівник звільняється (п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.1993 №301 «Про трудові книжки працівників»).

Отже, виходячи з норм чинного законодавства роботодавець не зобов’язаний видавати  працівникам трудові книжки. Однак, одночасно з цим  відсутні також підстави і для відмови працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу (наприклад – заява від працівника).

Якщо працівник звернувся до роботодавця з заявою про видачу йому трудової книжки, працедавець знімає з себе відповідальність за збереження трудової книжки.

Отже для того, щоб отримати трудову книжку працівнику необхідно здійснити наступні кроки:

  1. звернутися до роботодавця з заявою про видачу трудової книжки з зазначенням причин необхідності видачі.
  2. працівник розписується в журналі роботодавця про отримання та повернення трудової книжки.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», а саме ст.7 вказаного Закону зазначає, що у разі перебування підприємства в районі активних бойових дій роботодавець самостійно вирішує питання зберігання кадрових документів і може приймати рішення про видачу трудових книжок працівникам під підпис. Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні затверджується наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Одночасно слід зазначити, що роботодавець не може примусово видати трудову книжку на руки проти бажання самого працівника.

Якщо Ваші права порушені необхідно звернутися по безоплатну правову допомогу до сектору Бурштинського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Коновальця 2, (1 поверх), м. Бурштин, 77111 або за номером тел. 03438 44015.

 

Сектор «Бурштинське бюро правової допомоги»
Калуського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2023. Всі права захищено