ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

24 березня щороку відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме в цей день в далекому 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє дане захворювання.
Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котра передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.
Основним джерелом туберкульозної інфекції є людина, хвора на туберкульоз, яка виділяє мікобактерії туберкульозу з мокротинням при кашлі, чханні, розмові. Нерозпізнані вчасно хворі, не вважаючи себе заразними, продовжують вести звичайний спосіб життя і тому особливо небезпечні для оточуючих. Джерелом інфекції може бути також хвора на туберкульоз велика рогата худоба (зараження відбувається в основному через молоко).
Майже у ста жителів Івано-Франківщини, від початку 2023 року, медики діагностували туберкульоз. Кількість хворих, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла на 40% за даними Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру.
Окрему увагу медики Прикарпаття приділяють внутрішньо переміщеним особам та військовослужбовцям, оскільки люди переїхали з різних регіонів країни, проживали та харчувались в різних побутових умовах. За рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну, військові та цивільне населення часто перебували в зонах масового скупчення людей, де можливо знаходились хворі з відкритою формою туберкульозу.
Бійців, які перебували на Івано-Франківщині та мали скарги на туберкульоз було обстежено. Це — приблизно 26 людей. Їм діагностували хворобу та розпочали лікування.
Основними симптомами захворювання є:
• кашель більше двох тижнів;
• підвищена температура тіла більше 7 днів;
• задишка;
• біль в області грудної клітки;
• поганий апетит, постійна слабкість;
• безпричинна втрата ваги;
• підвищена пітливість, особливо вночі;
• кровохаркання (наявність крові в мокроті).

На території обслуговування Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ України»

за 2022 рік зареєстровано збільшення захворюваності туберкульозом на 74,6% порівняно з 2021 роком. За 2022 рік зареєстровано 28 випадків (інтенсивний показник складає 28,99 на 100 тис.населення) проти – 16 випадків (інтенсивний показник 16,6 на 100 тис.населення) за період 2021 року. Від початку 2023 року зареєстровано уже 3 випадки.
Якщо ви у себе або у своїх близьких помітили подібні симптоми негайно зверніться до лікаря. Обстеження просте, безпечне та виконується протягом декількох днів. Тому при появі таких симптомів потрібно пройти флюорографічне або рентгенологічне обстеження, щоб виявити хворобу в ранній стадії. Щорічно потрібно проходити профілактичний медичний огляд.

Пам’ятайте:
Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх.
Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки.
Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби легше досягти результату.
Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу є щеплення вакциною БЦЖ.
В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Підготувала лікар-епідеміолог Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» Наталія АНДРУХОВИЧ

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2023. Всі права захищено