Відповіді на найпоширеніші запитання від мешканців громади минулого тижня

Відповіді на найпоширеніші запитання від мешканців громади минулого тижня

– Щодо проблем з постачанням гарячої води та теплопостачанням.
– Опалювальний сезон у нас розпочався вчасно, з 12 жовтня. По місту були скарги як шодо гарячого водопостачання, так і опалення. Головною причиною цього є те, що ще до початку опалювального сезону мешканці багатоповерхівок самовільно включали опалення в будинках і через такі дії система була розрегульована і у багатьох будинках були проблеми з гарячою водою та опаленням, але з настанням офіційного опалювального сезону ситуація покращилася. От, наприклад, Стуса,10 – один із найпроблемніших будинків, але там днями вирішили ці проблеми. Також за словами міського голови Василя Андрієшина – буде опрацьовуватися питання, щоб надавати дозволи на встановлення індивідуального опалення, щоб мешканці могли собі створити комфортні умови. Багато людей уже звертається з такими питаннями.

– Раніше було одне КП «Житловик», тепер є окремо «Житловик», «Еко-сервіс», «ЖКГ», ФОП В. Хацевич. Які функціональні обов’язки кожного з цих підприємств?
– До 1 вересня 2021 року всі житво-комунальні послуги (крім гарячого водопостачання і опалення, послуги яких продовжує надавати Бурштинська ТЕС) надавало КП «Житловик». Після реформування даного підприємства створено:
 КП «Житлово-експлуатаційне господарство» – займається управлінням або іншим словом «обслуговуванням» багатоквартирного житлового фонду (61 будинок),
 КП «Еко-Сервіс» – займається наданням послуг з вивезення сміття, обслуговуванням вуличного освітлення та утриманням територій загального користування.
 КП «Житловик» з 1 вересня 2021 надає тільки послуги з водопостачання і водовідведення.

Також на ринок з управління багатоквартирного житлового фонду на умовах конкурсу зайшов ФОП Хацевич В. І., який надає послуги з управління в 30-ти багатоквартирних будинках. Інформацію про те, який саме управитель у вашому будинку надає послуги з управління (це колишня «квартплата»), можна отримати з квитанції, з розміщеного оголошення на під’їзді та з сайту міської ради.

Тобто, до 1 вересня 2021 для багатоквартирних будинків було 2 квитанції на житлово-комунальні послуги: від Бурштинської ТЕС на опалення і постачання гарячої води, від КП «Житловик» на водопостачання, водовідведення і квартплата, в яку входила плата за вивіз сміття.

Відтепер мешканці отримують 4 квитанції:
1. від Бурштинської ТЕС – на опалення і постачання гарячої води;
2. від КП «Житловик» – на водопостачання і водовідведення;
3. від КП «Еко-Сервіс» – на вивезення сміття;
4. від КП «Житлово-експлуатаційне господарство» або ФОП Хацевич В. І. – на управління багатоквартирним будинком (колишня квартплата).

В кожній квитанції вказано номери телефонів, куди можна звертатися у разі виникнення питань. Також ви можете звертатися в КП «Житловик», КП «Еко-Сервіс», КП «Житлово-експлуатаційне господарство» та ФОП Хацевич В. І., що знаходяться в приміщеннях по вул. В. Стуса, 2, м. Бурштин

– Після невеликої перерви відновили ремонтні роботи на кільцевій дорозі Стуса-Коновальця. Проте, деякі наші дописувачі вважають, що ремонт виконується не якісно і довго ця дорога не прослужить. Чи контролює хтось від міської ради виконання даних робіт?
– Підрядна організація, яка виконує дані роботи ще недоробила кілька з’їздів, але обов’язково найближчим часом це завершать. І хоча замовником є ДП «Дороги Прикарпаття», а не Бурштинська міська рада, ми тримаємо це питання на контролі. Загалом, робота проведена, відповідно до технічного завдання.

– Чи змінилася ситуація по вакцинації навчальних закладів? Бурштинський ліцей №2 та всі його філії уже вийшли на навчання, оскільки досягли 80% вакцинації. Що по іншим закладам?
– Так, ліцей №2 з філіями уже вийшли на навчання, Задністрянський ліцей та Бовшівська гімназія також навчаються. Ліцей №3 вже також після канікул вийде з дистанційного навчання. З 8 листопада набирає чинності наказ МОЗ, згідно якого працівники бюджетної сфери, які не вакцинувалися будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Загалом, по Бурштинській громаді у нас вакциновано лише 20% населення, це дуже поганий показник.

– Мешканцям уже прийшли перші платіжки на вивезення побутових відходів, багато питань щодо алгоритму розрахунку цього тарифу та різницю між оплатою мешканцями багатоповерхівок та приватного сектору.
– Загалом, сума, яку сплачують мешканці не змінилася. Раніше послуга вивезення побутових відходів була закладена в квартплату. Тепер окремі платіжки.

З 1 вересня 2021 рішенням міської ради встановлено тариф на послуги з поводження з побутовими відходами в розмірі 166,71 грн. за 1 куб. м.

Рішенням виконавчого комітету встановлено норми утворення побутових відходів для багатоквартирних будинків 2,2 куб. м. на рік на 1 особу (2,2 куб. м. на рік / 12 міс. = 0,18 куб. м. на місяць на 1 особу) , а для приватного сектору м. Бурштин 0,24 куб. м. на місяць для одного домогосподарства.

Норми для багатоквартирного будинку і для приватного сектору відрізняються через те, що згідно чинного законодавства при розрахунку норм утворення потових відходів передбачається, що мешканці приватного домоволодіння частину сміття використовують для компосту (перегною), щось спалюють у печах чи котлах, тоді як мешканці багатоповерхівок все сміття, яке продукують, виносять в контейнери. Тому, відповідно до затверджених норм утворення сміття, мешканці багатоповерхівок платять 30,56 грн. в місяць за 1 особу, а мешканці приватного сектору сплачують 40,01 грн. в місяць за 1 домогосподарство. Наступного року ми спробуємо це внормувати, щоб усі платили однаково.

– Новий управитель будинків ФОП В. Хацевич не реагує на дзвінки.
– Справа у тому, що дуже часто мешканці телефонують безпосередньо до самого керівника, який фізично не може прийняти всі дзвінки, що надходять від мешканців 30-ти будинків, які перебувають в управлінні даного управителя. На кожній квитанції зазначено номери телефонів для зв’язку з управляючою компанією:
050 072 54 69, 098 711 66 40 – з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. по 17.00 год;
068 475 33 58 – у вихідні і не робочий час (аварійна служба).

– Активно обговорюють у соціальних мережах і питання закриття відділу соціального захисту населення міської ради. Чи це так?
– Мова йшла лише про те, щоб відділ соціального захисту населення, який надає державні послуги утримувався за державні кошти. Бо якщо держава передала на місця свої функції, то мала б і передати ресурс, щоб утримувати людей, які ці функції виконують. На сьогодні залишився Бурштин і Болехів – два міста в області, які з місцевого бюджету платять зарплату працівникам відділу соціального захисту населення, а це – 34 працівника, зарплата яких займає велику частку нашого місцевого бюджету. Мова не йде про те, що вони не будуть працювати, мова йде про те, щоб держава виділила відповідний ресурс для оплати їх праці.

– Запитують, коли буде дорога до Озерян і коли в Озерянах буде освітлення вулиць?
– Вуличне освітлення буде облаштовано орієнтовно через 2 тижні в рамках конкурсу «Громадський бюджет», цей проект став одним із переможців.

Щодо дороги, то важко сказати, коли буде асфальтовано цю дорогу, але вона в хорошому стані: ми періодично на ній працює грейдер, підсипається щебенем, ям немає. Цього року у планах заасфальтувати дорогу до сіл Коростовичі та Куропатники.

– Чи планується ремонт дороги до кладовища у с. Насташине?
– У с. Насташине відновлено дорожнє полотно по вул. П.Мирного та Шевченка, по яких також можна добратися до кладовища. Дорогу по вул. Я.Осмомисла, про яку йде мова у питанні плануємо ремонтувати наступного року.

Дякуємо за Ваші запитання!

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2023. Всі права захищено