В Держпродспоживслужбі Прикарпаття відбувся семінар на тему «Правила безпеки у кіберпросторі – рекомендації кіберполіції»

В Держпродспоживслужбі Прикарпаття відбувся семінар на тему «Правила безпеки у кіберпросторі – рекомендації кіберполіції»

14 лютого 2023 року працівники відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України провели семінар з питань безпеки у кіберпросторі, участь в якому взяли керівники управлінь та відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області, працівники Івано-Франківської обласної лікарні ветеринарної медицини та Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Під час семінару обговорено наступні питання:

– основні вимоги інформаційної гігієни в кіберпросторі та безпека в соціальних мережах;

– протидія типовим видам онлайн-шахрайства в мережі Інтернет та шляхи їх уникнення;

– презентація проєкту «MRIYA», розробленого Департаментом Кіберполіції України та волонтерами України щодо протидії російським окупантам у медіа просторі.

В ході роботи наголошено про базові правила, які допоможуть мінімізувати ризики постраждати від дій інтернет-злочинців, а саме:

– використовувати надійні, складні паролі, різні для кожного ресурсу; обов’язкове налаштування двофакторної автентифікації;

– не переходити за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними можуть ховатися фішингові ресурси;

– не пересилати у месенджерах конфіденційну інформацію та фото документів;

– програми та застосунки потрібно завантажувати лише з офіційних джерел, використовувати ліцензійне програмне та антивірусне забезпечення;

– заборонити віддалений перевипуск SIM-карти у мобільного оператора або перейдіть на контрактне обслуговування;

–  здійснювати регулярне резервне копіювання даних.

Важливою для слухачів була інформація про різні види шахрайства. Одним із найпоширеніших є псевдоблагодійність. Це такий вид шахрайства, коли у будь-яких соцмережах чи на сайтах розміщують оголошення про збір коштів на допомогу ЗСУ, на купівлю амуніції чи пального, допомогу хворим дітям та інше. Така інформація у багатьох людей викликає довіру, бо шахраї бʼють на жалість.

Псевдоблагодійність можна одразу поєднати з іншим видом злочинів. Коли ви спілкуєтеся з шахраєм, бажаєте переказати гроші, то вам надсилають форму, де ви заповнюєте свої особисті і банківські дані, а насправді виявляється, що це фішингове посилання. Це унікальний вид шахрайства, що поширений між іншими видами шахрайства, він дуже популярний зараз. Фішинг створений для того, аби заволодіти вашими персональними даними та конфіденційною інформацією. Його підлаштовують під будь-яку тематику – від продажу одягу до виплати допомоги ВПО.

Наступний вид шахрайства: пасажирські перевезення. Дуже багато людей хочуть виїхати із зони бойових дій. Звертаються до «перевізника», кидають завдаток і після того зв’язок з шахраєм обривається. Зазвичай кидають завдаток на картку або ж поповнюють номер телефону.

Ще один вид шахрайства, що став дуже популярним останнім часом – купівля-продаж систем опалення, генераторів, дров чи твердопаливних котлів. Люди надсилають гроші шахраям, чи переходять за фішинговими посиланням та вказують свої дані. В подальшому ні товару, ні коштів потерпіла особа не отримує.

Далі – фальшива оренда неіснуючого житла. Поняття «завдаток» рівноцінно до слова «шахрайство». Нізащо не можна давати завдаток, чи це купівля одягу, чи будь-чого іншого. Одиниці порядних продавців просять завдаток і потім виконують свої обіцянки.

Ще один вид шахрайства – у сфері соціальної інженерії. За останні два місяці він починає набирати популярності. Шахраї телефонують і представляються працівниками банків. Вимагають від людей їхні персональні дані або кажуть, що вам прийде SMS, аби ввести дані свої. Після цього у людей з банківських карток списують кошти. Він називається «соціальна інженерія», бо через телефон отримують ваші дані.

Памʼятайте, що ці дані ви не можете нікому надавати! Це стосується соціальних виплат, коли представляються працівниками певних структур і теж отримують дані. Жертвами таких шахраїв стають люди віком 45-60 років. Також може бути, що «ваш син у біді», коли видають себе за представників правоохоронних органів і просять хабаря, аби «визволити» людину під правоохоронців.

Шахраї – хороші психологи, вивчають людей, знають, як спілкуватися, входять у довіру. Вони здійснюють психологічний тиск, забороняють класти трубку – входять у довіру навіть до обізнаних і освічених.

Проект «MRIYA» – синергія Кіберполіції України та волонтерів у протидії російським окупантам у медіа-просторі.

Як працює чат-бот «Народний месник»

Створений чат-бот для громадян – «Народний месник»; сюди надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси, надсилайте скаргу у бот Кіберполіції: https://t.me/ukraine_avanger_bot.

Як працює чат-бот «StopRussia | MRIYA»

Виявили підозрілий ресурс окупанта, надсилайте скаргу у бот Кіберполіції: https://t.me/stopdrugsbot.

Для чого створений канал «StopRussia | MRIYA»

– Перевіряємо та блокуємо ресурси які поширюють фейки та пропаганду, котрі надходять у бот «StopRussia | MRIYA».

– Створюємо інструкції для боротьби на інформаційному фронті.

 Хочеш долучитися до кібервійська і разом блокувати фейки та пропаганду в інтернеті, приєднуйся  до каналу  https://t.me/+EbXZHBfHXbszY2I6

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2023. Всі права захищено