УВАГА! Борщівник Сосновського — викликає опіки

УВАГА! Борщівник Сосновського — викликає опіки

Усю рослину покривають волоски, які служать їй захистом, випорскуючи отруту (як, наприклад, у кропиви). Основними діючими речовинами отрути є фуранокумаріни. А сам сік рослини по суті навіть небезпечніший цих волосків. Фуранокумаріни викликають підвищення чутливості шкіри до сонячного світла (точніше до ультрафіолетових променів).

В результаті при попаданні на шкіру (особливо вологу) вплив сонця зростає в декілька разів. За кілька хвилин Ви можете отримати дозу опромінення, рівну декількох годин або навіть днів! В результаті Ви отримуєте опіки — аж до утворення пухирів (опік другого ступеня ). При великому ураженні це може бути дуже небезпечно (особливо для дітей ). Наслідки такого опіку (темна пігментація шкіри) можуть зберегтися до півроку. А у важких випадках сліди залишаться на все життя .

Крім того, сік рослини містить високу кількість ефірних масел — завдяки чому борщівник може викликати алергію, в тому числі і дихальну. Вони також сприяють швидкому всмоктуванню отрути.

Борщівник досить підступна рослина — опіки, викликані фуранокумарінами, можуть проявитися не відразу (але якщо не вжити заходів, з’являться обов’язково). При попаданні соку на шкіру, Ви навіть можете не помітити цього.

Тому будьте вкрай обережні з цією рослиною!

Наслідки опіків соком борщівника (пігментні плями, підвищена чутливість до сонячного світла) можуть зберігатися від декількох місяців до декількох років.

Висновок очевидний — якщо у Вас на ділянці (або біля неї) з’явився гігант-борщівник — його краще знищити. Як можна швидше! Рослина не розмножується за рахунок розростання кореневої системи. Отже, знищивши насіння, ми усуваємо її розростання. Потрібно акуратно обрізати саме кінчики пелюсток в парасольці. Якщо видалити всю парасольку, борщівник виросте знову. Парасольки другого і нижче рівнів можна обрізати цілком. Зібраний матеріал потрібно відразу ж знищити — спалити. Якщо борщівник ще не дав насіння, його можна видалити механічним способом — скосити (Будьте вкрай обережні! ) або викопати. У випадку, якщо рослину скосили, коріння потрібно обов’язково викопати — бо молода рослина виросте знову. Саму рослину і її коріння потрібно відразу ж спалити!

 

Земельно-екологічний відділ
виконавчого комітету Бурштинської міської ради

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2023. Всі права захищено