Рогатинський міжрайонний відділ ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує, що з початку поточного року зросла захворюваність на гострі кишкові захворювання.

Рогатинський міжрайонний відділ ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує, що з початку поточного року зросла захворюваність на гострі кишкові захворювання.

За І півріччя 2016 року на території області зареєстровано 5 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 91 особа, з них 20 дітей до 15 років.

Не у всіх спалахах встановлено джерело, фактори передачі, основну причину спалаху та обставини, що сприяли виникненню спалаху.

Як показує практика, основними причинами виникнення спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму; факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах, тощо.

З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період рекомендуємо:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
  • НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
  • При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
  • При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;
  • У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
  • Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом;
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
  • Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Опубліковано 09.08.2016 року

Попередній Майже 3,5 мільярдів гривень надійшло до зведеного бюджету від платників Івано-Франківщини

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

Понеділок – четвер: 08:00 – 17:15
П’ятниця: 08:00 – 16:00
Обідня перерва: 12:00 – 13:00
Субота – неділя: вихідний

В розробці

Бурштинська міська рада © 2021. Всі права захищено