Пенсія по втраті годувальника

Пенсія по втраті годувальника

24 лютого відбулося вторгнення військ російської федерацій на територію України. Дана війна, яку розпочав російський агресор зруйнував десятки тисяч людських життів. Діти та родичі зниклих безвісті людей  відповідно втратили можливість повноцінно жити і розвиватися мають право на отримання пенсії у зв’язку в  втратою годувальника.

Визнання особи зниклою безвісті регулюється та визначається Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

Для визнання особи зниклою безвісти необхідно, щоб члени сім’ї подали до територіального органу Національної поліції України заяву про розшук особи, зниклої безвісти. Саме з дати подання такої заяви особа набуває статусу – зниклої безвісти. Заяву про розшук особи окрім родича може подати представник військового формування, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, об’єднання громадян або будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення людини.

Подати заяву про безвісти зниклу особу можна також на телефон гарячої лінії Національної поліції: 089 420 18 67.

У членів сім’ї таких осіб право на отримання пенсії виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Право на пенсію по втраті годувальника мають такі особи:

  • діти такої особи віком до 18 років.
  • діти такої особи, від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання.
  • діти такої особи, які є сиротами, до 23 років незалежно від факту навчання.
  • чоловік або дружина, батьки такої особи, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку.
  • чоловік або дружина, а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

Батьки і чоловік або дружина особи, зниклої безвісти, які не були на її утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо внаслідок такого зникнення вони втратили джерело засобів до існування.

Виплата пенсії здійснюється за весь час, протягом якого особа, зникла безвісти, зберігає цей правовий статус.

Непрацездатним родичам, які були на утриманні особи, зниклої безвісти, призначається пенсія по втраті годувальника, незалежно від тривалості страхового стажу особи, зниклої безвісти.

У випадку якщо до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесена відмітка про встановлення місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків особи, зниклої безвісти, то вносяться відповідні зміни щодо строку призначення пенсії з урахуванням встановлених обставин.

Для того щоб Вам призначили пенсію по втраті годувальника необхідно звернутися в установленому порядку у будь-яке відділення до органів Пенсійного фонду або через веб-портал Пенсійного фонду України.

Якщо Ваші права порушені необхідно негайно звернутися по безоплатну правову допомогу до сектору Бурштинського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Коновальця 2, (1 поверх), м. Бурштин, 77111 або за номером тел. 03438 44015.

 

Сектор «Бурштинське бюро правової допомоги» Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Поділитися статтею

Залиште свій коментар

Бурштинська міська рада


Контакти

вул. Січових Стрільців,4 м. Бурштин, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, Україна, 77111

Графік роботи:

понеділок: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-13:00
вівторок-четвер: 08:00-17:15
обідня перерва – 12:00-12:45
п’ятниця: 08:00-15:00
обідня перерва – 12:00-12:45
Субота – неділя: вихідний

Бурштинська міська рада © 2023. Всі права захищено