Умови, при яких приймання відвідувачів суб’єктами громадського харчування та торговельної діяльності в «червоному» рівні епіднебезпеки є можливим

Постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» встановлює обмежувальні протиепідемічні заходи, які застосовуються у «червоному» рівні епідемічної небезпеки та забороняє приймати відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), проте дозволяє здійснювати таку діяльність із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

Слід наголосити, що діяльність та прийняття відвідувачів у торговельно-розважальних центрах дозволена, у відповідності до абзаців 1, 2 підпункту 4 пункту  Постанови № 1236 за однією з умов:

  1. приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання.
  2. здійсненням адресної доставки замовлень.

Також обов’язковою умовою функціонування таких закладів є:

обладнання місць із спиртовмісними дезінфікуючими (антисептичними) засобами для рук (стійки, станції, настінні диспенсери тощо);

розміщення інформаційних матеріалів щодо протиепідемічних заходів, що запроваджені;

вхід до закладів і пересування в них з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно, з обов’язковим температурним скринінгом;

нанесення розмітки, що вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра та оптимальний маршрут руху.

Адресною доставкою є доставка відправлення з послугою кур’єрської доставки за адресою одержувача, яка визначається самим одержувачем. Окрім того, для продажу на винос можливо пускати людей всередину закладу для продажу на винос за умови дотримання безпечної дистанції.

Окрім того, звернути увагу на пункт 5.13 ДСТУ 3862-99, що визначає поняття буфету, як закладу ресторанного господарства з обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному

приміщенні, де їжу споживають, як правило, стоячи чи продають на винос.

Додатково слід зазначити, що під заборону попадає діяльність ринків, крім продовольчих. Так, у відповідності до Положення про основні вимоги до організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків, під поняттям «ринок» розуміється об’єкт торгівлі, на території якого суб’єкт господарювання, що має право на користування чи розпорядження земельною ділянкою, на якій даний об’єкт розташований, організовує та/або забезпечує створення належних умов для провадження торговельної діяльності підприємцями. У відповідності до вказаного положення об’єкти торгівлі, які функціонують як гіпермаркети, торговельні центри, універмаги, універсами, супермаркети,  міні-маркети, магазини, крамниці, є відокремленими капітальними спорудами та мають окрему поштову адресу, до ринків не належать, а відтак їхнє функціонування є можливим.

 

Опубліковано: 07 Квітня 2021 року о 08:29 год.

Залишити відповідь