Рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів на агроринках області

Відповідно до Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 27.04.2020р. № 14 Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області надає рекомендації по проведенню протиепідемічних  заходів на агроринках області

І. Попереджувальні заходи з організації роботи на агроринках

Адміністрацією агропродовольчого ринку має бути забезпечений контроль щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID – 19, що передбачає наступні заходи:

  • проведення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID – 19
  • допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої маски (медичної або тканинної) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості із розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торговельної площі ринку;
  • відстань між робочими місцями продавців має складати не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
  • не допускати неконтрольовану (стихійну) торгівлю на прилеглій до агропродовольчого ринку території;
  • забезпечити проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 3 години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця – в кінці робочого дня;
  • проводити роз’яснювальну роботу з працівниками щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед персоналу;
  • роздрукувати та/або оновити інформаційні плакати та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками;
  • забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, диспенсерів з спиртовмісними антисептичними засобами як для персоналу, так і для відвідувачів;
  • забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
  • забезпечити можливість використання спиртовмісних антисептиків для відвідувачів на вході (в’їзді) на територію агропродовольчого ринку;
  • користуватися послугами лише надійних постачальників, які дотримуються високих стандартів гігієни та вимог роботи з персоналом;
  • забезпечити відвідувачів достатньою кількістю одноразових серветок на прилавках.

 ІІ. Профілактичні індивідуальні заходи для працівників агропродовольчих ринків

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

  • гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
  • утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
  • утримання від дотиків обличчя руками;
  • у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
  • використання медичної маски, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

ІІІ Проведення дезінфекції, прибирання та утилізації на агроринках

Необхідно:

  • забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів після закінчення роботи агропродовольчого ринку;
  • проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, барні стійки, дитячі кімнати, тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції кожні 3 години;
  • забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту та одноразового посуду, що використовується, в пластикові пакети, що закриваються;
  • забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни;
  • в приміщеннях агропродовольчого ринку забезпечити постійне комфортне провітрювання.

ІV. Використання дезінфекційних засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до чинного законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію:

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (речовини, що діють – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлоровмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування) відповідно до інструкції по їх застосуванню.

Критерії розподілу об’єктів дезінфекції закладів громадського харчування, продовольчої торгівлі за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції

Ступінь ризику інфікування

Об’єкт дезінфекції

Спосіб дезінфекції

Високий

посуд, приладдя

протирання, зрошування, замочування та занурення

шкіра рук персоналу

миття рук з милом або спиртовмісним антисептиком

Середній

поверхні робочих столів, обладнання тощо

протирання, зрошення

поверхні, що контактують з відвідувачами (столи, стільці, вітрини тощо)

протирання, зрошення

Низький

підлога, стіни, меблі тощо

протирання, зрошення

При організації роботи на агроринках області необхідно керуватися ветеринарно – санітарними правилами для ринків, затверджених наказом Міністерства сільського господарства і продовольства України від 04.06.1996р.№23 і зареєстровані в Міністерстві юстиції України 19 червня 1996р.N314/1339
 

Опубліковано: 29.04.2020 о 08:41 год.

Залишити відповідь