Головне управління статистики в Івано-Франківській області повідомляє

Індекс  споживчих  цін  у  вересні  2020 року

Головне управління статистики в Івано-Франківській області повідомляє. За даними Державної служби статистики, інфляція на споживчому ринку у вересні 2020р. порівняно із серпнем 2020р. в Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях) становила 0,5%, в області – 0,4%, з початку року – 1,7% та 2,6% відповідно.

У вересні 2020р. приріст споживчих цін на 1,2–0,1% зафіксовано в усіх регіонах України.

На споживчому ринку області у вересні п.р. у порівнянні з серпнем п.р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,7%. Найбільше (на 10,8% та 6,8%) подешевшали фрукти та овочі. На 2,7–1,0% знизилися ціни на м’ясо птиці, маргарин, кисломолочну продукцію, рибу та продукти з риби, продукти переробки зернових. Водночас на 13,8% подорожчали яйця, 2,6–0,6% – соняшникова олія, молоко, сметана, масло, рис, яловичина, сир і м’який сир (творог), хліб.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 0,9%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 4,9% відбулося в основному за рахунок підвищення цін на природний газ на 17,0%.

Ціни на транспорт зросли на 0,9% в першу чергу за рахунок подорожчання автомобілів на 3,0%, палива та мастил – на 0,7%. Разом з тим на 2,6% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Послуги освіти подорожчали на 10,6%, а саме: вищої – на 14,0%, середньої – на 7,7%.

До Дня працівників харчової промисловості.

Головне управління статистики інформує. Виробництво харчових продуктів і напоїв – одна з провідних галузей у промисловості Івано-Франківщини, підприємствами якої у січні–серпні 2020р. реалізовано продукції на 1,9 млд.грн (5,2% загальнообласного обсягу реалізації промислової продукції), забезпечено робочими місцями 4,1 тис. осіб (10,2% кількості працюючих у промисловості). Середньомісячна заробітна плата штатних працівників галузі зросла порівнянно з січнем–серпнем 2019р. на 9,1% і склала 7064 грн.

Лідерами з виробництва продуктів харчування і напоїв в області виступають товариства з обмеженою відповідальністю «Птахофабрика Снятинська Нова», «Виробничо-комерційна фірма «Варто», «Імперово-Фудз», «Лігос», «Городенківський сирзавод», «Калуський комбінат хлібопродуктів», «Іва-Арт», товариства з додатковою відповідальністю «Івано-Франківський міськмолокозавод» та «Івано-Франківський хлібокомбінат», дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро».

Серед різноманітних видів продукції харчової промисловості у січні–серпні 2020р. порівняно з відповідним періодом 2019р. спостерігалося зростання виробництва м’яса курей, курчат, замороженого – частин тушок, виробів ковбасних, сирів (твердих, м’яких, розсільних) (у 1,7–3,6 раза); м’яса курей, курчат, свіжого чи охолодженого – частин тушок, м’яса індиків, свіжого чи охолодженого, солоду несмаженого (на 18,1–26,6%); пряників та виробів подібних, продуктів молоковмісних з добавками, напоїв безалкогольних (на 7,7–15,8%) тощо.

У 2019р. підприємствами галузі освоєно 158 млн.грн капітальних інвестицій (6,2% обсягу інвестицій у промисловість області), розпочато виробництво 9 найменувань інноваційної продукції та упроваджено новий маловідходний, ресурсозберігаючий технологічний процес, реалізовано інноваційної продукції на 93,4 млн.грн, а це майже дві третини реалізації інноваційної продукції (товарів, послуг) промисловими підприємствами області.

Продукція українських виробників харчових продуктів на 83% заповнює споживчий ринок області, зокрема, 93–99% обсягів продажу у торговій мережі масла вершкового, виробів хлібобулочних та борошняних кондитерських, солі харчової, м’яса та продуктів м’ясних, цукру, соків, молока, вод мінеральних, 82–88% – сиру сичужного, плавленого та кисломолочного, борошна, крупів, олій харчових та жирів – це товари вітчизняного виробництва.

У 2019р. обсяг експорту продуктів тваринного походження склав                      87,1 млн.дол. США, готових харчових продуктів – 6,1 млн.дол. США, у січні–серпні 2020р. – відповідно 39 та 4,6 млн.дол. США. Підприємства області за межі держави поставляли м’ясо великої рогатої худоби, яйця птиці та продукти їх переробки, овочеві і фруктові консерви, борошняні кондитерські вироби, кондитерські вироби з цукру.

 

 

 

Опубліковано: 15 Жовтня 2020 року о 10:40 год.

Залишити відповідь