Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

Держпродспоживслужба Івано-Франківщини надає поради для населення,  яке постраждало внаслідок повені

На територіях, постраждалих внаслідок повені, заборонено використання колодязної питної води у зв’язку з інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням. Це стосується навіть господарських потреб.

Тому Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує тимчасово забезпечити питне водопостачання привізною водою в ємностях для індивідуального та групового застосування і фасованою питною водою.

Криничну воду можна вживати тільки після зниження рівня грунтових вод, очищення та дезінфекції криниці.

Дії після повені.

  • Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.
  • Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.
  • Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
  • Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.
  • Здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об’єму води на добу.
  • Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.
  • Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.
  • Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
  • Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
  • Застерігаємо громадян:  повінь створює ризики  спалахів інфекційних захворювань. Дотримуйтесь правил гігієни!

    Під час повені, що наробила шкоди на Прикарпатті,  існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує громадянам  правила гігієни, які допоможуть зменшити ризик захворіти.

    Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити Вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

    За відсутності привізної питної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, так як внаслідок повені у ці джерела водопостачання із скотомогильників, кладовищ, вбиральнь, хлівів, полів, сміттєзвалищ могли потрапити хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, гельмінтозів, ГКІ тощо.

    Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати лише прокип’ячену воду.

    Споживати слід лише харчові продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термічну обробку. Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою, потім обдайте окропом.

    У зв’язку із спекотним періодом року збільшується ризик швидкого псування харчових продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

    Перед прийомом їжі ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками.

    Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

    – провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

    – індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном, або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

    – колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою дезінфікуючих середників  (згідно таблиці);

    – провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

    – трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.

    У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування.

    Пам’ятайте: зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможуть прості правила гігієни!

    Таблиця 

    Орієнтовна кількість необхідного дезінфікуючого середника для дезінфекції криниць

    Об’єм води в криниці

    в м3

     

    Необхідна кількість прапарата «Акватабс-8,68»  табл. Гіпохлорит натрію 2,5% Хлорне вапно, кг Таблетки  Dutrion 20 Таблетки «Жавель-Клейд»

    Таблетки

    “Септоліт”,

    “Экобриз”

     

     

    1 5 250гр. 1 3 3 4
    3 15 750гр. 3 9 9 12
    5 25 1250гр. 5 15 15 20
    10 50 2500гр. 10 30 30 40
    15 75 3750гр. 15 45 45 60
    20 100 5000гр. 20 60 60 80

    Держпродспоживслужба Прикарпаття рекомендує жителям краю провести лабораторний аналіз якості  води в криницях

    На територіях, що потерпіли через повінь, заборонено використання колодязної питної води (навіть для господарських потреб) у зв’язку з інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням.

    Тимчасово рекомендовано забезпечити питне водопостачання привізною водою в ємностях для індивідуального та групового застосування і фасованою питною водою.

    Криничну воду можна вживати тільки після зниження рівня грунтових вод, очищення та дезінфекції криниці.

    З метою оцінки якості питної води та вжиття відповідних заходів, рекомендовано провести мікробіологічний та санітарно-хімічний аналіз питної води в Івано-Франківській  регіональній державній лабораторії та міжрайонних державних лабораторіях Держпродспоживслужби за власні кошти.

    Придбане  Івано-Франківською  регіональною державною лабораторією спеціальне обладнання та тест-системи Colilert-18 дають можливість одержати результати за мікробіологічними показниками пришвидшеним методом протягом 18 год.

     

     

Опубліковано: 30.06.2020 о 10:31 год.

Залишити відповідь